Race Report: Marathon Hamburg

Mijn prestatie op de Marathon van Hamburg afgelopen zondag was niet wat ik gehoopt had. Mijn doel voor de race was een sub-3 uur marathon finish. Gelet op mijn 1:23.52 halve marathon van 3 weken eerder in Madrid had ik hier voorafgaand aan de wedstrijd alle vertrouwen in.

De wedstrijd begon goed, zei het met een flinke regen- en hagelbui. Na ongeveer vijfentwintig minuten kletsnat te zijn geregend klaarde het weer iets op en kwam zelfs de zon af en toe door. Ik zat goed op schema 3 uur. Dat bleek ook aan de 3-uurs pacer van de organisatie die met zijn ballon steeds vlak voor of vlak achter mij liep. De grens van de halve marathon passeerde ik in ongeveer 1:29, netjes zoals gepland.

De wind begon op te steken. Gelukkig kon ik een flink stuk achter een mede-loper schuilen. Na ongeveer dertig kilometer voelde ik me nog erg sterk. Hier durfde ik mijn mede-loper zelfs voorbij te gaan omdat ik zijn tempo te langzaam vond.

32 kilometer na de start begon het zwaarder te worden en na 34 kilometer stopten mijn benen met rennen. Die blokkeerden volledig. Vanaf dat moment wist ik dat ik mijn sub-3 uur marathon uit het raam kon gooien. De knop omzetten van “sub-3 uur” naar “finishen” was even lastig, maar het ging. Ik besloot een run-walk strategie aan te houden: ongeveer 100 meter wandelen en de rest van de kilometer rustig rennen. Vanaf dat moment heb ik wel meer genoten van het publiek en de sfeer. Die was top!

Uiteindelijk heb ik de marathon flink onderschat. In aanloop naar de marathon heb ik vrijwel geen lange duurtrainingen gedaan. Mijn benen waren dus niet klaar voor de afstand. Een pijnlijke maar wijze les.

Tot snel!
Hessel Dreteler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *